top of page

Hvordan kalibrere pH-elektrode? Du er ikke alene om å lure på dette. Lær kalibrering med Rune

Oppdatert: 10. okt.

I dag vil jeg ta dere med på en kort og effektiv reise om hvordan vi sikrer nøyaktige pH-målinger gjennom riktig kalibrering. I møte med kunder, på kundebesøk eller gjennom telefon og e-post, så dukker spørsmålet om kalibrering av pH til stadighet opp. Dette er et spørsmål jeg har fått utallige ganger gjennom mine snart 40 år i bransjen. For meg er det god kundebehandling å dele denne informasjonen med dere, da pH-måling er et viktig parameter i de aller fleste vannbehandlingsprosesser. Dette innlegget treffer både deg som jobber med drikkevann, avløpsvann, fiskeoppdrett og annen prosessindustri.


Rune viser frem Singlet pH standard fra Hach

Hvordan fungerer en pH-elektrode?

En pH-elektrode fungerer ved at den måler spenningen mellom måleelektroden og referansen som genererer en spenning som gjenspeiler pH-verdien. Dette spenningspotensialet svekkes under levetiden etter hvert som den forbrukes, og derfor er kalibrering nøkkelen for å opprettholde nøyaktigheten.


Hvor ofte bør du kalibrere?

Når det gjelder hvor ofte du må kalibrere, varierer det fra anlegg til anlegg. Noen må kanskje gjøre det daglig, mens andre kan gjøre det ukentlig, månedlig eller til og med årlig. Dette er i stor grad erfaringsbasert og henger også sammen med nøyaktighetsgraden du ønsker ut av målingen. Kalibrer heller en gang for ofte, enn en gang for lite. Du kan gjerne teste elektroden med jevne mellomrom i en standardløsning (pH-buffer) for å få en pekepinn på når elektroden begynner å «drifte».


pH-buffer og kalibrering av pH med Aqua Optic

Trinn 1: Rengjøring av elektroden

Først og fremst, begynn alltid med å skylle og vaske elektroden godt, gjerne i lunket vann. Deretter kan du bruke såpevann (oppvaskmiddel) for å løse opp skitt og fett. Hvis det gjenstår rusk og belegg kan du benytte en fortynnet syreløsning (eks. < 10% HCl) før du går på med en ny runde såpevann. Elektrodehodet har små porer, så det kan være lurt å bruke en myk tannbørste for å skrubbe elektroden. Bruk mye vann og skyll godt. Husk å tørk godt av elektroden før du går videre til kalibrering.


Trinn 2: Kalibrering (2-punktskalibrering)

For de fleste av oss er det vanlig å benytte to bufferløsninger, som vanligvis er på pH 4, 7 eller 10. Dette kalles topunktskalibrering, og her er det viktig å velge bufferstandarden som er nærmest ditt målområde for pH.


Trinn 3: Kalibrering med første bufferløsning

Plasser elektroden i den første bufferløsningen, og start kalibreringen ved hjelp av displayet på pH-måleren din. Vær oppmerksom på at ulike pH-målere kan ha litt forskjellige fremgangsmåter, så sørg for å følge produsentens instruksjoner. Husk å ta deg god tid, og la elektroden stabilisere seg i bufferen før du går videre.


Trinn 4: Kalibrering med andre bufferløsning

Før du plasserer elektroden i den andre bufferløsningen, må du huske å tørke av pH-elektroden for å unngå krysskontaminering. Igjen, start kalibreringen fra displayet, akkurat som du gjorde i trinn 3.


Hva hvis elektroden ikke godtar kalibreringen?

Det kan være flere årsaker til at kalibreringen ikke godtas. Oftest handler dette om at elektroden er «oppbrukt», mens det andre ganger kan være bufferløsningen som er utgått på dato eller at elektroden er dekke med belegg og møkk. Nylig var jeg borti en case hvor lagrede kalibreringsdata i kontrolleren var synderen. Det kan derfor være lurt å nullstille denne fra tid til annen, men da må du være klar til å kalibrere elektroden igjen umiddelbart.


Rune kalibrerer pH-måler

En viktig ting å huske på er at bufferløsninger er ferskvare. Pass derfor på at standardløsningen er innenfor datostemplingen. Noen prøver å bruke den samme buffervæsken for flere kalibreringer og tømmer den tilbake i flasken etter bruk. Dette er en praksis du absolutt bør unngå, da bufferløsningen forringes når den blir åpnet og brukt. Vi har veldig gode erfaringer med og anbefaler at du bruker engangsposer, kjent som «Singlet», som kastes etter bruk. Dette sikrer at du kalibrerer mot fersk og riktig standardløsning hver eneste gang.

Jeg håper at denne veiledningen har vært nyttig for deg, og at den hjelper deg med å oppnå nøyaktige pH-målinger i din applikasjon, uavhengig om det er drikkevann, avløpsvann i fiskeoppdrett eller annen industri. Husk at en riktig kalibrert pH-elektrode er nøkkelen for pålitelige resultater.


Er fortsatt noe uklart?

Har du fortsatt spørsmål, trenger bistand, mangler buffer og elektroder? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg gjerne.Kontakt oss på:

Telefon: +47 46 66 11 00

E-post: hei@aquaoptic.no


bottom of page